Ječam (lat. Hordeum vulgare) je jednogodišnja biljka iz porodice trava (Graminae/Poaceae). H. vulgare se deli na pet konvarijeteta:
1. dvoredni ječam, koji najčešće služi za proizvodnju piva;
2. višeredni ječam,
3. prelazni ječam,
4. nepotpuni ječam,
5. labilni ječam.
Tehnologija gajenje organskog ječma u odnosu na konvencionalni u mnogome se razlikuje.
Osnovni uslovi za zasnivanje organske proizvodnje u ratarstvu su:
1.Prostorna izolacija zemljišnih parcela, što podrazumeva da parcele na kojima se gaji organski ječam moraju biti izolovane od parcela na kojima se gaji konvencionalni ječam, moraju biti udaljene od fabrika, autoputeva i drugih izvora potencijalne kontaminacije. Takođe, svaka parcela za gajenje po organskim principima mora biti oivičena eko koridorima.
2.Poljoprivredno zemljište čiji je sadržaj štetnih materija ispod maksimalno propisanih dozvoljenih količina, što se utvrđuje agrohemijskim analizama. Ukoliko je sadržaj iznad maksimalne granice takvo zemljište ne sme da se koristi za gajenje bilo koje culture u organskom sistemu.
3.Propisani kvalitet vode za navodnjavanje, jer voda za zalivanje mora biti hemijski i mikrobiološki ispravna.
4.Usklađen razvoj biljne i stočarske proizvodnje. Na taj način postiže se zatvoren ciklus koji podrazumeva da se stajnjak koristi za ishranu biljaka, koje sa druge strane služe za ishranu stoke.
U organskoj poljoprivredi zabranjena je upotreba mineralnih đubriva, kao zamena, u organskim uslovima ratarenja koriste se: stajnjak, kompost, osoka, treset, glistenjak,zelenišno đubrenje, drveni pepeo, biljni rastvori i druge otpadne organske materije nastale kao sporedni proizvodi u prehrambenoj tehnologiji i industriji.
Organska proizvodnja zahteva zamenu konvencionalnih sorti organskim sortama Seme se smatra organskim ako je proizvedeno metodama organske proizvodnje, odnosno najmanje tri godine održavano i umnožavano metodama organske proizvodnje.
Za zaštitu bilja koriste se uglavnom biljni preparati, u Zakonu o organskoj poljoprivredi jasno je definisana lista sintetičkih preparata koji su dozvoljeni za upotrebu u organskim uslovima.
Ječam je jedna od najstarijih žitarica. Izgledom podseća na pšenicu. Za ljudsku ishranu koristi se ječam očišćen od pleve koji se može naći u prodavnicama pod nazivom geršla. Pogodan je za pripremu raznovrsnih jela kao što su supe, čorbe, variva i salate. Odličan je u kombinaciji sa mahunarkama, na primer sa sočivom ili pasuljem, a takođe i sa drugim žitaricama kao što su kukuruz i heljda.
Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja izuzetno povoljno deluje na organe za varenje. Zbog velikog procenta rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana ječam povoljno utiče na regulisanje holesterola u krvi ali i problema sa probavom.
Ječam se mora dugo i temeljno žvakati čime se brže postiže osećaj sitosti, pa je preporučljiv i u redukcionim dijetama. Od ječma se mogu pripremati i čajevi koji se koriste kod prehlada i oboljenja digestivnog trakta. U letnjim mesecima ovaj čaj ima svojstvo da osvežava i rashlađuje organizam.
Proizvodi od organskog ječma mogu se kupiti u svim bolje snabdevenim većim trgovačkim lancima kao što su Mercator, Univerexport i sl. , kao i kod sledećih proizvođača.
Podrška mladima kroz razvoj Centra za učenje
"Smatramo da ovako koncipiran Centar može u velikoj meri da doprinese unapređenju znanja proizvođača koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju..." Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pomoćnik ministra Nenda Katanic
"Od samog početka GIZ/ACCES programa smo prepoznali Centar za organsku proizvodnju iz Selenče kao veoma važnog i posvećenog partnera u zajedničkim naporima da se podrži razvoja organskog sektora u Srbiji." GIZ/ACCES Projekt Manadžer - Emilija Stefanović
"Mi smo spremni da podržimo svaku inicijativu i projekte Centra iz Selenče, kao i da pružimo pomoć i uzmemo aktivno učešće u imaplementaciji." Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin