Organska zimnica - Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa, povrće se direktno ne izlaže visokim temperaturama, a svo bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano sve do sledeće godine. Kao prirodni konzervansi koriste se sirće, so i šećer, koji omoguće da povrće posle fermentacije sačuva sav svoj ukus i teksturu.
Pripremanje zimnice na ovakav način i organski gajene biljke od kojih se zimnica pravi garantuju potpunu zdravstvenu bezbednost proizvoda bez negativnih posedica na zdravlje čoveka.
Klasičnu turšiju bez konzervansa možete napraviti na sledeći način:
Potrebni sastojci
Krastavčići
Zeleni paradajz
Šargarepe
Karfiola
Kelerabe
Crvenog luka (manje glavice)
Rotkvice
Paprike
Kupus
Začini:
So
Šećer
Biber u zrnu
Lovorov list
Sirće od 9% alkohola
Svo voće dobro operite, očistite od tamnijih delova, i dobro posušite od vode, po potrebi narežite. U teglice gusto poređajte povrće, naizmenično. Preko povrća u svaku teglicu uspite po jednu malu šolju sirćeta, kašičicu soli, kašićicu šećera, nekoliko zrna bibera i po list lovora.
U tegle do vrha naspite hladnu vodu tako da prekrije sve teglice. Teglice dobro zatvorite poklopcima i poređajte u veću šerpu u koju ćete do poklopaca teglica nasuti vodu. Lonac sa teglama stavite na šporet i ostavite da voda provri, kada je voda provrila smanjite teperaturu i pustite da lagano ključa 10-ak minuta.
Tegle nakon toga pažljivo izvadite i sa poklopcem prema dole okrenite u neki veliki sud i ušuškajte dekama. Teglice preko noći ostavite da se prohlade na sobnoj temperaturi.
Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka, potpuno prirodno i nema bojazni da će se pokvariti.
Organska zimnica na našim prostorima zastupljena je veoma malo, može se naći samo većim prodajnim i bolje snabdevenim trgovačkim lancim poput Disa, Idee, Mercatora i sl. Može se kupiti direkto kod sledećih proizvođača.
Podrška mladima kroz razvoj Centra za učenje
"Smatramo da ovako koncipiran Centar može u velikoj meri da doprinese unapređenju znanja proizvođača koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju..." Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pomoćnik ministra Nenda Katanic
"Od samog početka GIZ/ACCES programa smo prepoznali Centar za organsku proizvodnju iz Selenče kao veoma važnog i posvećenog partnera u zajedničkim naporima da se podrži razvoja organskog sektora u Srbiji." GIZ/ACCES Projekt Manadžer - Emilija Stefanović
"Mi smo spremni da podržimo svaku inicijativu i projekte Centra iz Selenče, kao i da pružimo pomoć i uzmemo aktivno učešće u imaplementaciji." Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin