• Naslovna
  • O nama
  • Legislativa
  • Proizvođači
  • Proizvodi
  • Download
  • Kontakt
  • Sitemap

Peršun

Peršun

Peršun je dvogodišnja biljka s belim, tankim i repastim korenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su različitog oblika. Cvetni venčić je žućkasto - zelene boje.
 
Peršun nema visoko-kaloričnu vrednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga svrstava u red visokokvakitetnih namernica i lekovitih sredstava. Koristi se kao začinska biljka uglavnom, ali su poznata i njegova lekovita svojstva. To pre svega proizilazi iz njegovog bogatstva vitaminima i mineralima. Naravno kao i sve biljke preporuka je da se konzumira svež, pogotovo ako se uzima zbog lekovitosti.
 
Kao začin, već se koristi osušen i sitno iseckan list peršuna, a ređe i koren. Zelena apoteka nam je poklonila peršun kao izvandredno zdravu biljku koja imai fantastična aromatična svojstva.
 
Osnovne vrste peršuna su:  
Lišćar, sa razvijenom lisnom rozetom i  
Korenaš, sa razvijenim vretenastim korenom.
 
Sorte peršuna pogodne za organsku proizvodnju su: 
1.Berlinski Peršun - spada u industrijske namirnice, ali se koristi u unutrašnjosti nekog jela, karakterističnog, prijatnog ukusa i mirisa, koristi se kao kao salata ili dodatak jelima. Seje se na otvorenom od sredine marta pa do kraja maja. Potrebno mu je do ubiranja plodova (listova) da stigne od 35 do 50 dana.  
2.Francuski - listovi su zeleni i kovrdžavi, mogu poslužiti za dekoraciju nekog ukrasnog jela.
 
Bez obzira da li se gaji za proizvodnju korena ili listova, za peršun u uslovima organske proizvodnje važe ista pravila:
Dobri predusevi za peršun su: ozima pšenica, vrežaste vrste, grašak
Zadovoljavajući predusevi su: paradajz, paprika, kupus
Loši predusevi su: mrkva, peršun, celer, paštrnak
Dobri susedi su: krastavac, kupusnjače, celer i paradajz
Loši susedi su: salate
U procesu proizvodnje zabranjena je upotreba sintetičkih pesticide
Koriste se prirodni preparati kupljeni na tržištu ili napravljeni na sopstvenom gazdinstvu
Za ishranu zemljišta nije dozvoljeno koristiti mineralna đubriva
Za ishranu se koriste stajnjak, osoka, kompost, …
Okolo parcele gde se gaji peršun mora postojati zaštitini pojas kako ne bi došlo do kontakta sa potencijalnim izvorima kontamnacije
Korovi se suzbijaju fizičkim i mehaničkim merama a samo u retkim slučajevim se koriste herbicidi koji moraju biti prirodnog porekla.
 
Sve navedene mere rezultiraju zdravstveno ispravnim proizvodom što potvrđuje i sertifikat koji izdaje sertifikaciona kuća.  
 
 Može se kupiti u maloprodajnim objektima koje pored konvencionalnih drže i organske proizvode, u većim trgovačkim lancima kao što su Mercator, Univerexport i sl. ,na organskoj pijaci na Novom Beogradu, na pijaci “Moj Salaš” u Novom Sadu, kao i kod sledećih proizvođača.

 

 

 

Brokoli
Prethodni članak
Brokoli
Crni luk
Sledeći članak
Crni luk

Pretraga

 

visegrad found

Podrška mladima kroz razvoj Centra za učenje

 

 

 

Organska proizvodnja

  • Organska proizvodnja
    • Organska poljoprivreda
    • Biljna proizvodnja
    • Prerada organskih proizvoda
    • Savetodavstvo
    • Seme i sadni materijal
    • Sertifikacija
    • Stočarska proizvodnja
    • Skladištenje i transport
    • Trgovina
    • Zaštita bilja
  • Prednosti
    • Zašto konzumirati organske proizvode?
    • Šta su organski proizvodi?
  • Regionalni forum
    • Radovi sa foruma
    • Prezentacije sa foruma
    • Forum 2007
    • Forum 2008
    • Forum 2009
    • Forum 2010
    • Forum 2011
    • Forum 2012
    • Forum 2013
  • Korisni likovi
  • Sitemap

E-obaveštenja

Prijavi se!
Odjavi se

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://www.organiccentar.rs/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

"Smatramo da ovako koncipiran Centar može u velikoj meri da doprinese unapređenju znanja proizvođača koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju..." Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pomoćnik ministra Nenda Katanic

"Od samog početka GIZ/ACCES programa smo prepoznali Centar za organsku proizvodnju iz Selenče kao veoma važnog i posvećenog partnera u zajedničkim naporima da se podrži razvoja organskog sektora u Srbiji." GIZ/ACCES Projekt Manadžer - Emilija Stefanović

"Mi smo spremni da podržimo svaku inicijativu i projekte Centra iz Selenče, kao i da pružimo pomoć i uzmemo aktivno učešće u imaplementaciji." Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Scroll
Copyright (C) Organiccentar.rs 2023 . All rights reserved.