Slobodno se može reći da je soja (Glucine hispida) jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, jedna od najstarijih kultura čijim se imenom vekovima označava nepresušni izvor biljnog mesa, mleka, sira, hleba i ulja. Zato je i dobila naziv zlatno zrno istoka.
Značaj soje i proizvoda od soje za zdravu ishranu danas retko ko dovodi u pitanje. Ali, uvek ostaje ona senka sumnje – da nije slučajno GMO? Rešenje je organski gajena soja, jer po standardima organske proizvodnje, isključena je upotreba GMO semena.
Dakle, ako je određena soja proizvedena organski i ako je dobila sertifikat od ovlašćenih sertifikacionih kuća, možete biti sigurni da ona nije genetski modifikovana. I naravno, organska proizvodnja podrazumeva da nikakvi pesticidi, herbicidi, veštačka đubriva i ostale hemikalije nisu korišćene u proizvodnji organskog, sertifikovanog poljoprivrednog proizvoda.
Kompanija Beyond, koja je uvek dosad težila postizanju najviših mogućih standarda u datim okolnostima, odlučila se da sve svoje proizvode od soje – razne vrste tofua, tempeha, namaza i kobasica od soje proizvodi isključivo od ORGANSKI GAJENE SOJE. Kupci sada mogu zaista da mirno spavaju, ne razmišljajući da li je proizvod koji su pojeli možda ipak sadržao GMO. I naravno, mogu takođe biti sigurni da ne sadrži ostatke pesticida herbicida i sličnih hemikalija.
Proizvod domaći, sertifikat internacionalni - Soja koju će Beyond odsad koristiti za svoje proizvode gajena je u Vojvodini, u okolini Ade 15 km od Bečaja. Sertifikaciju ove soje obavila je italijanska sertifikaciona kuća, koja ima ogranak u Srbiji - SUOLO E SALUTE BALKAN. Na svakom džaku dobijenom od proizvođača nalazi i etiketa na kojoj piše datum proizvodnje, pakovanja i rok važnosti kao i ime sertifikacione kuće i broj pod kojim se vodi u EU. Sertifikat važi i u inostranstvu. Osim sertifikata, obavljena je i analizu semena kod SP laboratorija iz Bečeja da bi se utvrdilo da seme nije GMO i da je pogodno za dalju preradu u ljudskoj upotrebi (neka semena soje se koriste samo u ishrani stoke).
U mahunama soje nalazi se 2 do 5 okruglih zrna, žute, žuto zelene ili smeđe boje. Zrno sadrži 36 do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih hidrata, 3 do 6 procenta mineralnih materija i znatan broj vitamina Sojino zrno veoma je bogato proteinima, vitaminima i mineralima, pa su i proizvodi koji se dobijaju njegovom preradom, bogat izvor ovih sastojaka.
Hemijske analize pokazuju da soja gotovo u maksimalnim proporcijama sadrži aminokiseline koje predstavljaju nezamenljiv sastojak u ishrani ljudi i životinja. To znači da je sadržaj hranljivih sastojaka u soji kompletan i u stanju da održi život za duži period vremena. Soja je najbolji izvor belančevina iz biljnog sveta pa zato i može da ponese zvučno ime “meso sa loze”.
Međutim, soju ne treba prvenstveno smatrati zamenom za meso, već najpre hranom koja svojim bogatim sadržajem belančevina povećava vrednost druge hrane. Tako se pomoću soje na najekonomičniji način može dodati više belančevina celokupnoj ishrani.
Proizvodi od organske soje mogu se kupiti u svim bolje snabdevenim većim trgovačkim lancima kao šro su Mercator, Univerexport i sl. , kao i kod sledećih proizvođača.
Podrška mladima kroz razvoj Centra za učenje
"Smatramo da ovako koncipiran Centar može u velikoj meri da doprinese unapređenju znanja proizvođača koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju..." Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pomoćnik ministra Nenda Katanic
"Od samog početka GIZ/ACCES programa smo prepoznali Centar za organsku proizvodnju iz Selenče kao veoma važnog i posvećenog partnera u zajedničkim naporima da se podrži razvoja organskog sektora u Srbiji." GIZ/ACCES Projekt Manadžer - Emilija Stefanović
"Mi smo spremni da podržimo svaku inicijativu i projekte Centra iz Selenče, kao i da pružimo pomoć i uzmemo aktivno učešće u imaplementaciji." Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin