Višnja (Prunus cerasus) je vrsta drvenastih skrivenosemenica, i naziv za njene plodove koji se koriste u ljudskoj ishrani kao voće. Pripada familiji Rosaceae.
Višnja je po značaju u Srbiji treća voćna vrsta, iza šljive i jabuke. U poslednjih nekoliko decenija proizvodnja beleži porast, pre svega zahvaljujući širenju domaćeg ekotipa tzv. Oblačinske višnje, koja se lako razmnožava izdancima, rano prorodi, obilnato rađa i odličnog je kvaliteta. Rast proizvodnje praćen je i rastom izvoza, tako da je Sbija danas značajan izvoznik ove voćne vrste.
U poslednjih desetak godina došlo je do razvoja organske proizvodnje i izvoza višnje. U cilju dobijanja kvalitetnih plodova, očuvanja životne sredine i ljudi, organska poljoprivreda u procesu gajenja kombinuje sledeće dostupne mere:
Agrotehničke |
Biološke |
Biotehnološke |
Fizičke |
Hemijske |
Izbor mesta za voćnjak |
Introdukcija predatora i parazita u agroekološki sistem |
Upotreba foromona |
Upotreba zaštitnih mreža |
Upotreba hemijskih sredstava dozvoljenih Zakonom o organskoj proizvodnji |
Izbor sorte |
Očuvanje populacije postojećih korisnih organizama |
|
Upotreba plastičnih pokrivki |
Upotreba bioloških sredstava |
Ishrana |
Mikrobiološka kontrola |
|
|
|
Rezidba |
|
|
|
|
Pri podizanju zasada višnje koja je namenjena za organsku proizvodnju koristi se sertifikovani sadni materijal. Podloge i kalem grančice takvog sadnog materijala, proizvedene su po programu za proizvodnju sadnog materijala u kome se vrši rigorozna kontrola i testiranje na prisustvo prouzrokovača bolesti i štetočina. Zabranjena je upotreba sadnoga materijala koji je dobijen upotrebom genatski modofikovanih organizama.
U organskoj proizvodnji u borbi protiv bolesti, štetočina i korova zabranjena je upotreba sintetičkih hemijskih sredstava, koriste se prirodni preparati. Veliki značaj daje se preventivnim merama.
Mere integralne zaštite u organskoj proizvodnji protiv bolesti:
Orezivanje i spaljivanje zaraženih grana;
Uništavanje mumuficiranih plodova na stblu i opalih;
Izbegavanje većih preseka hrana pri rezidbi;
Kasna rezidba je za preporuku kao i rezidba posle berbe;
Kontrola insekata prenosioca oboljenja;
Rezidbom postići dobru prosvetljenost i provetrenost;
Odstranjivanje zaraženih grana;
Ne zalivati orošavanjem;
Navodnjavanje u granicama normi.
Neki od dozvoljenih preparata u organskoj poljoprivredi: Agrol, Cuproxat, BeniProtectForte, Serenede Max, Pyros, itd.
Poput ostalog voća, višnje su siromašne mastima, kalorijama i natrijumom, a obogaćene su vitaminima i mineralima poput vitamina C, vitamina B i kalijuma. Višnje se mogu jesti sveže, kuvane, konzervirane, a zahvaljujući metodi brzog dubokog smrzavanja u njima se može uživati tokom cele godine bez bojazni od smanjenja nutritivne vrijednosti. Višnje sadrže biljni pigment koji je moćni antioksidans u prevenciji srčanih oboljenja i tumora.
Organska višnja može se kupiti u maloprodajnim objektima koje pored konvencionalnih drže i organske proizvode, u većim trgovačkim lancima kao što su Mercator, Univerexport i sl. ,na organskoj pijaci na Novom Beogradu, na pijaci “Moj Salaš” u Novom Sadu, kao i kod sledećih proizvođača.
Podrška mladima kroz razvoj Centra za učenje
"Smatramo da ovako koncipiran Centar može u velikoj meri da doprinese unapređenju znanja proizvođača koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju..." Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pomoćnik ministra Nenda Katanic
"Od samog početka GIZ/ACCES programa smo prepoznali Centar za organsku proizvodnju iz Selenče kao veoma važnog i posvećenog partnera u zajedničkim naporima da se podrži razvoja organskog sektora u Srbiji." GIZ/ACCES Projekt Manadžer - Emilija Stefanović
"Mi smo spremni da podržimo svaku inicijativu i projekte Centra iz Selenče, kao i da pružimo pomoć i uzmemo aktivno učešće u imaplementaciji." Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin