Saznajte šta je to organski proizvod i koje on prednosti donosi, zašto je bolje koristi organske proizvode ili kako ih prepoznati...
Saznajte kako se dobijaju organski proizvodi, od poljoprivrede i stočarstvra, načina čuvanja i obrade organskih dobara...
26-02-2016
U sklopu projekta „Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji” realizovane su radionice za savetodavce na temu “Otvorene i poslovne škole za poljoprivrednike kao inovativni pristup neformalnom obrazovanju” u Nišu 19. i 20. februara u hotelu Tami, i u Selenči 22. i 23. februara u prostoru Centra za organsku proizvodnju.
Predavači na obe radionice su bili Župan Martinovski, FAO ekspert; Olga Kešelj, FAO nacionalni konsultant; Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju “Serbia Organica” i Jozef Gašparovski, predsednik Centra za organsku proizvodnju Selenča.
Predavanja su bila osmišljena kako bi učesnicima radionice prikazali projektne aktivnosti i rezultate, predstavili koncept, značaj i ključne aktivnosti Otvorenih poljoprivrednih škola (OPŠ) i Poljoprivrednih poslovnih škola (PPŠ) i predstavili process njihove adaptacije i implementacije na terenu u periodu od 2013. do 2016. godine.
Kroz otvorene i poslovne škole koje je organizovao Centar u tri ciklusa prošlo je 899 proizvođača, učenika srednjih škola i stručnjaka koji su vodili nastavu.
Škole su organizovane u Somboru, Ljutovu, Čurugu, Torku, Kisaču, Rumi i Selenči, a iskustva i znanja poljoprivrednicima, početnicima u ovoj vrsti proizvodnje, preneli su najuspešniji proizvođači organske hrane u Srbiji, koji su danas dobili sertifikate o završenom trening procesu u skladu sa utvrđenom FAO metodologijom.
U prvoj fazi su selektovani vodeći farmer koji su prošli obuku tokom projekta, u drugoj fazi su formirane škole i nakon toga je počela realizacija u tri ciklusa.
Mirko Vlček iz Pivnica, koji je imao ulogu vodećeg farmera u jednoj od OPŠ/PPŠ izlagao je primere škola, gazdinstva na kojima su se odvijale aktivnosti, svrhe i ciljve OPŠ iz perspektive poljoprivrednih proizvođača, koja stručna lica su učestvovala i koji poljoprivredni proizvođači su imali ulogu vodećih farmera.
Kako je cilj dalje sprovođenje aktivnosti, odnosno osnivanje i održavanje OPŠ i PPŠ, između učesnika radionice i predavača su razmenjene ideje o daljem razvoju ovih škola, njihovom značaju, pojavljivanju, prepoznavanju i mogućnostima savladavanja prepreka, kao i načinu da se poljoprivrednim proizvođačima ukaže na korist koju mogu imati od ovih škola.
Učesnici radionice bili su predstavnici Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije iz Vršca, Vrbasa, Valjeva i Smedereva, predstavnici iz Poljoprivredne škole u Baču, Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede i Enološke stanice Vršac.
Cilj kreativne radionice je da savetodavci sami prepoznaju svoje mesto u OPŠ/PPŠ, prednosti ovakvog pristupa i sopstveni interes za dalje razvijanje i iniciranje njihovog funkcionisanja.
Podrška mladima kroz razvoj Centra za učenje
"Smatramo da ovako koncipiran Centar može u velikoj meri da doprinese unapređenju znanja proizvođača koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju..." Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pomoćnik ministra Nenda Katanic
"Od samog početka GIZ/ACCES programa smo prepoznali Centar za organsku proizvodnju iz Selenče kao veoma važnog i posvećenog partnera u zajedničkim naporima da se podrži razvoja organskog sektora u Srbiji." GIZ/ACCES Projekt Manadžer - Emilija Stefanović
"Mi smo spremni da podržimo svaku inicijativu i projekte Centra iz Selenče, kao i da pružimo pomoć i uzmemo aktivno učešće u imaplementaciji." Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin