Prerada organskih proizvoda
Sirovine proizvedene metodama organske poljoprivrede prerađuju se primenom različitih tehničko-tehnoloških postupaka i ukoliko se tehnološke linije koriste i za preradu proizvoda iz konvencionalne proizvodnje, one se pre početka korišćenja moraju temeljno oprati i očistiti dozvoljenim sredstvima Tehnološki postupci mogu biti mehanički, termički, fermentacioni, kao i kombinacija istih.
U preradi sirovina je zabranjena primena genetski modifikovanih organizama i jonizujućeg zračenja, kao i istovremena prerada sirovina poreklom iz konvencionalne proizvodnje. Cilj prerade sirovina poljoprivrednog porekla je dobijanje prehrambenih proizvoda koji ne sadrže ostatke pesticida, hormona, genetski modifikovanih organizama i očuvanje biološki vrednih sastojaka.
Prilikom pakovanja organskih proizvoda ne može se koristiti ambalaža proizvedena od polivinil-hlorida (PVC) i drugih plastičnih materija koje sadrže hlor. Ukoliko se koristi ambalaža od sintetičkog materijala, ona ne sme da sadrži štetne materije koje bi prelazile na zapakovane proizvode.
U preradi organskih proizvoda koriste se isključivo sertifikovani organski sastojci. Identifikacija svih faza kroz dokumentaciju, obeležavanje ambalaže u svim fazama proizvodnje , kao i adekvatno skladištenje ključni su elementi prerade organskih proizvoda.
Tehnološki postupci u preradi organskih proizvoda odvijaju se u kontinuitetu i bez mešanja sa sastojcima i proizvodima iz konvencionalne proizvodnje. Ukoliko se paralelno sa konvencionalnom linijom želi proizvoditi i organska linija proizvoda, celokupan postupak prerade mora biti odvojen u vremenu ili prostoru od tehnoloških postupaka konvencionalne proizvodnje namirnica. Takođe, neophodno je da sva mašinska oprema bude očišćena dozvoljenim sredstvima pre prerade organskih proizvoda. Mešanje organskih i konvencionalnih proizvoda striktno se mora izbegavati.
Pošto su organski proizvodi skuplji od konvencionalnih, potrošač očekuje visok kvalitet proizvoda pored činjenice da je proizvod sertifikovan kao organski. Da bi bili uspešni na ovom segmentu tržišta prerađivači se obično fokusiraju na zdrave prehrambene proizvode.
Poverenje potrošača u organski proizvod ključna je stavka za tržišni uspeh organskih proizvoda. Verodostojna sertifikacija i obeležavanje važni su za potrošača, kako bi bio u stanju da razlikuje autentične organske proizvode.
Prerada organskih proizvoda propisana je Pravilnikom o tehnološkim postupcima u preradi proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, načinu čišćenja i sredstvima za čišćenje tehnoloških linija, dozvoljenim sastojcima,a ditivima i pomoćnim supstancama u preradi namirnica („Službeni glasnik RS“, broj 47/09).
Podrška mladima kroz razvoj Centra za učenje
"Smatramo da ovako koncipiran Centar može u velikoj meri da doprinese unapređenju znanja proizvođača koji planiraju da se uključe u organsku proizvodnju..." Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pomoćnik ministra Nenda Katanic
"Od samog početka GIZ/ACCES programa smo prepoznali Centar za organsku proizvodnju iz Selenče kao veoma važnog i posvećenog partnera u zajedničkim naporima da se podrži razvoja organskog sektora u Srbiji." GIZ/ACCES Projekt Manadžer - Emilija Stefanović
"Mi smo spremni da podržimo svaku inicijativu i projekte Centra iz Selenče, kao i da pružimo pomoć i uzmemo aktivno učešće u imaplementaciji." Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin