Udruženje za zdravu sredinu i organsku hranu „Zdravo-Organic“ Selenča
U saradnji sa
Poljoprivrednim fakultetom Novi Sad
Slovačkom agencijom za međunarodnu razvojnu pomoć
Slovačkim poljoprivrednim univerzitetom u Nitri-
Agrogenofond Nitra
Pod pokroviteljstvom
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije
Regionalne kancelarije Fao za Europu i centralnu Aziju
III simpozijumu sa međunarodnim učešćem
Proizvodnja organske hrane i razvoj ruralnog turizma
Koji se organizuje povodom međunarodnog dana hrane
Termin održavanja: 25.-26. septembar 2009.
Mesto održavanja: Dom kulture Selenča
Stručni garant: Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Organizacioni garant: Udruženje Zdravo Organic, 21425 Selenča, M.Tita 102, Srbija
Sekretarijat: Jozef Gašparovski, +381 63 1044 390 e-mail: jgasparovski@slovan.co.rs
Zuzana Bujzaš, +381 63 10 44 168 e-mail: zbujzas@slovan.co.rs
Informacije: + 381 (0)21 774 000, (0)21 774 018,
Jezici koji će biti u upotrebi: Srpski, Engleski i Slovački uz obezbeđenje simultanog prevoda
Glavni ciljevi
- Podrška Međunarodnog dana hrane u uslovima Srbije,
- Podrška formiranja programa očuvanja i iskorišćavanja tradicionalnih agrosistema i tradicionalnih saznanja kao izvora za socijalno-ekonomski razvoj ruralnih sredina i organske poljoprivrede i tokom ekonomske krize,
- Stvaranje uslova za podršku programa očuvanja i održivog iskorištavanja starih područnih sorti biljaka i plemena domaćih životinja za ishranu i poljoprivredu kao nenadoknadive osnove za bezbednost hrane,
- Propagiranje i popularizacija mogućnosti aktivnog iskorištavanja manje poznatih i netradicionalnih vrsta biljaka u ishrani, poljoprivredi i u socijalno-ekonomskim programima razvoja ruralnih područija, razvoja ruralnog turizma i zaštiti životne sredine.
STRUČNI PROGRAM
Datum održavanja: 25. i 26. septembar 2009.g. Mesto održavanja: Selenča, Dom kulture, Restoran Business club
PETAK: 25. septembar 2009.
PROIZVODNJA ORGANSKE HRANE
III. Simpozijum sa međunarodnim učešćem
Radno predsedništvo: Prof.Dr.Branka Lazić, Prof. Dr. Jan Kišgeci, Prof.Dr. Slobodan Milenković
- 09.45 OTVARAJUĆI PROTOKOL Gašparovski Jozef, Bocka Juraj, , Prof. Dr. Mirjana Milošević Prof.dr. Jan Boťanski, Prof. Dr. Milan Krajinović
- Izlaganja:
- 10.00 – 10.15 Prof.dr. Mihal Đurovka: MOGUĆNOSTI ORGANSKE PROIZVODNJE POVRĆA
- 10,15 – 10,30 Prof.dr. Branka Lazić: MALA ORGANSKA BAŠTA
- 10,30 – 10.45 Dipl.Ing. Sandra Klještanović: TEHNOLOGIJA ORGANSKE PROIZVODNJE U VOĆARSTVU
- 10.45 – 11,00 Prof.dr. Miroslav Malešević: ORGANSKA PROIZVODNJA ŽITARICA I HELJDE
- 11.00 – 11.15 Prof.dr. Ferenc Balaž i Dr. Marija Bodroža-Solarov MIKROFLORA PŠENICE U ORGANSKOJ PROIZVODNJI 2009. GODINE
- 11.15 – 11.30 Prof. Dr. Anka Vranješ: ORGANSKA PROIZVODNJA MLEKA I MLEČNIH PROIZVODA
- 11.30 – 11.45 Dipl.Ing. Jovana Vučković: ZAŠTITA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI
- 11,45 – 12,00 Doc.Ing. Jan Brindza CSc ORGANSKA POLJOPRIVREDA I AGROBIODIVERZITET
- 12.00 – 12.15 Prof. Dr. Radovan Pejanović: OSNOVNI EKONOMSKI POKAZATELJI U ORGANSKOJ PROIZVODNJI
- 12,15 – 13.00 Prof. Dr. Mirjana Milošević (državni sekretar Ministarstva poljopri vrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije) OTVARANJE I RAZGLEDANJE IZLOŽBE ORGANSKIH PROIZVODA
- 13.00 – 13,15 Prof.Dr.Mirjana Milošević i Ing. Julijana Schlosserova CSc predstavnik UKSUP Bratislava (Slovačka) PREZENTACIJA SARADNJE IZMEĐU SRBIJE I SLOVAČKE PUTEM GRANTA REPUBLIKE SLOVAČKE ZA UNAPREĐENJE ORGANSKE PROIZVODNJE U SRBIJI
- 13,15 – 13,30 Ing. Eva Kolesárova CSc SAMRS Slovačka BEZBEDNOST HRANE, KAO DEO RAZVOJNE POMOĆI SLOVAČKE SRBIJI
- 13,30 – 13,45 Doc.Ing. Stanislav Šilhár CSc, Prehrambeni istraživački zavod Bratislava SVETSKI TRENDOVI U PROIZVODNJI HRANE
- 13,45 – 14,00 Dipl.ing Biljana Cvetković i Dipl.Ing. Željko Bardić TEHNOLOŠKI KVALITET ORGANSKOG SOKA OD CVEKLE
- 14,00 – 14,30 (– 15,00) Reč prisutnih: OTVORENA TRIBINA: PITANJA, SUGESTIJE....
- 15,00 Koktel u Restoranu Business club
- 16,00 Sednica Skupštine Asocijacije Serbia organica
SUBOTA: 26. SEPTEMBAR 2009.
RAZVOJ RURALNOG TURIZMA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Radno predsedništvo: Elena Turanski, Nikola Banjac, Jelena Kovačević
- 09,45 – 10,00 OTVARAJUĆI PROTOKOL Gašparovski Jozef, SMOTRA SLOVAČKE NARODNE NOŠNJE U SELENČI U PROTEKLIH 100 GODINA
- 10.00 – 10,15 Nikola Banjac RURALNI TURIZAM U OPŠTINI BAČ: STANJE I PERSPEKTIVE
- 10,15 – 10,30 Branko Malešević RURALNI I AGRO-TURIZAM NA PODRUČIJU SOMBORA
- 10,30 – 10.45 Ing. Pavel Bendík, Hrušov (Slovačka) HONTIANSKA PARADA
- 10,45 – 11.00 Anna Istvánová Békéscsaba (Mađarska) OČUVANJE KULTURNIH ZNAMENITOSTI I VREDNOSTI KAO DEO NASLEĐA, PUTEM RURALNOG TURIZMA
- 11,00 – 11,15 Dipl.ing. Marija Lelea "BIO GARDEN" FAMILIJE LELEA U TORKU
- 11,15 – 11,30 Predstavnik Hemel Jagodina: PROJEKT RUŽA VETROVA
- 11,30 – 11.50 Slobodan Teofanov pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srbije NOVI MODEL ORGANIZOVANJA SAVETODAVNIH SLUŽBI U POLJOPRIVREDI U FUNKCIJI RAZVOJA SELA RURALNI RAZVOJ
- 11,50 – 12,10 OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA FAO UN ZA EUROPU I CENTRALNU AZIJU Direktor regionalne kancelarije za Europu i centralnu Aziju Mária Kadlečikova, sa saradnicima:Tomasz Lonc (Poljska), Tanic Stjepan (Hrvatska) i Nersisyan Avetik (Azerbejdžan)
II. FESTIVAL TRADICIONALNIH JELA
(prateća manifestacija savetovanja)
- 12,15 SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA
Na Festivalu će svoje manifestacije prezentovati sledeća mesta iz Srbije, sa svojim produktima i propagandnim materijalom.
- Selenča: SELENAČKA PAORSKA KUHINJA
- Futog: FUTOŠKI KUPUS
- Melenci: MELENAČKI OVČIJI PAPRIKAŠ
- Temerin: TEMERINSKI PASULJ
- Dupljaja: DUPLJAJSKI GUŠČIJI GULAŠ
- Turija: TURIJSKA KOBASICIJADA
- Sombor: MENI SOMBORSKIH SALAŠA
- Svrljig: BELMUŽ
- Petrovac na Mlavi: TOPLJENO OVČIJE MESO
- Bački Petrovac: SVADBARSKI KOLAČI
- Vinari Orlovata, Taraša i Erdevika : VINA IZ RAVNICE I FRUŠKOGORJA
- 16,00 ZAVRŠETAK PROGRAMA
ZEMLJE UČESNICE: Srbija, Slovačka, Mađarska, Poljska, Hrvatska i Azerbejdžan